Mentorji in mentorice

KITARSKI ORKESTER

Umetniški vodja: BLAŽ LAMOVEC
Obalni kitarist, pedagog in skladatelj Blaž Lamovec je po končani nižji glasbeni šoli in Umetniški gimnaziji Koper šolanje nadaljeval na slovitem Berklee College of Music v Bostonu, ZDA, kjer je med drugimi študiral tudi z fingerstyle mojstrom Guyem Van Duserjem. Po treh letih študija je maja 2015 diplomiral z odliko.
Blažev koncertni program obsega vse od klasike, do bluesa, rocka, fusiona in jazza. Veliko koncertira kot solo kitarist, a mu tudi igranje v skupini ni tuje. Sodeloval je s posamezniki kot so Ajda Stina Turek, Martina Kocjančič, Tanja Brecelj Vatovec, Sašo Zver, Marko Mozetič, Boštjan Andrejc, Josué Gutiérrez, Samo Turk, Jaka Klun in Jernej Bervar. Koncertiral je z izolskim 3 Big Band Orchestra, ter julija 2014 z Berklee Chet Atkins/ Jerry Reed ansamblom nastopil na festivalu fingerpickinga “Chet Atkins Appreciation Society Convention” v Nashvillu, ZDA, pod mentorstvom Ricka Peckhama.
Ogromno izkušenj pri delu z učenci je pridobil s poučevanjem kitare na Glasbeni šoli Koper in Glasbeni šoli Sežana. Trenutno poučuje na Glasbeni šoli Ilirska Bistrica, preko platforme PracticeTape, ter kot samostojni podjetnik.
Poleg poučevanja, prireja skladbe za solo kitaro ter za komorne kitarske skupine. Trenutno se posveča skladanju avtorskih skladb za svojo zbirko, ki bo izšla v kratkem.

Mentor: SAMO TURK
Samo Turk (1983) je vsestransko aktiven glasbenik in pedagog. Leta 2002 je zaključil nižjo glasbeno šolo v Piranu pri prof. Barbari Markoli. Leta 2008 je diplomiral na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in istega leta pričel s poučevanjem kitare na Glasbeni šoli Piran. Hkrati je vodil Jazz band Glasbene šole Izola, ki je leta 2016 izdal zgoščenko. Ponovno je tudi obudil Jazz ansambel Glasbene šole Piran. Leta 2011 je na Glasbeni šoli Izola organiziral jazz seminar, pri čemer so sodelovali tudi drugi znani slovenski glasbeniki (Robert Jukič, Boštjan Andrejc, Žiga Fabbro). Med poučevanjem na glasbeni šoli je za učence ustvaril veliko priredb ljudskih in popularnih skladb, ki so jih večinoma igrali v različnih duetih. Leta 2017 je priredbe izdal v notni zbirki Srečanja. Istega leta je na goriškem ustanovil lastno šolo kitare, sodeluje pa tudi z zasebno glasbeno šolo Ozlinka.
Je član in ustanovitelj mnogih glasbenih zasedb, kot so Toxine, Istranbul, The Dukes of Prunes, JazzLessNess, Gašper Piano & Samo Turk in druge. Sodeloval je z glasbeniki in zasedbami, kot so Faraoni, Enzo Hrovatin, Paolo Barbato, Tadeja Fatur, Drago Mislej Mef, Maja Keuc itd.
Ukvarja se tudi z glasbenim novinarstvom – recenzije in druge glasbene članke prispeva za revijo Vklop in za portal Muzikobala.

Mentorica: VLASTA ROSA

Vlasta Rosa je obiskovala Srednjo glasbeno in baletno šolo v Mariboru. Med študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri prof. Tomažu Rajteriču, pa se je redno udeleževala mojstrskih tečajev na Madžarskem, Hrvaškem in v Sloveniji. Kot prof. kitare, sedaj uspešno že nekaj let poučuje na Glasbeni šoli Nova Gorica. Z učenci obiskuje mednarodna, državna in regijska tekmovanja, tako doma, kot v tujini. Redno sodeluje z drugimi profesorji in se izpopolnjuje v svojem znanju. Z učenci, kitaristi svoja znanja in ustvarjalnost izkazujejo na solo koncertih in nastopih, znotraj , ter izven Glasbene šole, nastopajo pa tudi v komornih in orkesterskih zasedbah.
Vlasta Rosa v učnem procesu kitare spoznava dobrodejne učinke, ki jih prinaša glasba, skozi otrokov razvoj. Pravi takole: Zvok nas spremlja v vsakodnevnem življenu.  Pripisujemo pa mu premajhen pomen. Zvok ima na posameznika velik vpliv, in če se otrok odloči za igranje instrumenta,to zagotovo zelo pozitivno prispeva k njegovemu mentalnemu, psihičnemu in fizičnemu razvoju. Glasba prinaša zdravilne učinke na posameznika, deluje kot sprostitev, povečuje samozavest in vnaša optimizem do življenja. Glasba ima čarobno moč,da dvigne našega duha in dušo in nas popelje na magično popotovanje v globine, čez meje običajnega zaznavanja v svet sanj in čudežev, kjer je vse mogoče.

 

GODALNI ORKESTER

Umetniška vodja: AMANDA VIDIC
Amanda Vidic je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu profesorja Vasilija Meljnikova. Svoje pedagoško delo je pričela na Glasbeni šoli Koper – podružnici Piran ter kasneje na matični šoli v Kopru. V tem času je vrsto let vodila tudi šolski godalni orkester, ki se je predstavljal na številnih nastopih in revijah. Leta 2016 je prenehala z delom na Glasbeni šoli Koper ter nadaljevala s poučevanjem violine na glasbeni šoli v Novi Gorici, kjer poučuje še danes.
Še posebej jo veseli delo z orkestrom in komornimi skupinami, zato je od leta 2007 do 2018 s kolegicama Sonjo Horvat in Tinkaro Palčič vodila orkestrsko poletno šolo za godala “Godalko.” Na svoji glasbeni poti redno nastopa z različnimi orkestri in komornimi skupinami ter sodeluje v različnih projektih.
V letih 2016 in 2017 se je na Montessori inštitutu v Ljubljani izpopolnjevala na področju montessori pedagogike, katere elemente vnaša v svoje delo, ker želi izpostaviti pomembnost posameznikove edinstvenosti in unikatnega psihofizičnega razvoja.
Vseskozi se spogleduje tudi z drugimi glasbenimi žanri ter zasedbami, ki igrajo druge glasbene zvrsti (filmska glasba, pop, rock, blues, jazz, metal) ter piše avtorsko glasbo različnih žanrov. Trenutno deluje in ustvarja v zasedbah Spring Quartet, Laurylin in Spring duo.
V svoje projekte ter v pedagoško delo vseskozi vnaša različna znanja, ki jih je pridobila tekom vsestranskega izobraževanja, kot tudi npr. odrsko delo, suverenost pri nastopanju (bila je večletna članica Gledališke šole Talia) ter sprostitev, umiritev, zaupanje vase ipd.
Verjame, da glasbeno izobraževanje ne bi smelo favorizirati samo bolj sposobnih in nadarjenih otrok ter biti usmerjeno v tekmovalnost, temveč da je glasba čudovito izrazno sredstvo, ki bi moralo biti dostopno vsakemu otroku, da optimizira njegov celostni razvoj.

Mentorica: CLARA BENSA
Clara Bensa je leta 1998 kot privatistka pod mentorstvom Carla Grandija diplomirala na tržaškem konservatoriju Tartini. Po diplomi je obiskovala mojstrske tečaje pri profesorjih Enzu Porti, S. Suh in G. Carmignola. Leta 2007 je v istem konservatoriju v razredu prof. D. Amodia magistrirala v violinski igri z najvišjo oceno.
Obiskovala je mojstrske tečaje komorne igre (Alpe Adria, Scandiano) in koncertirala v različnih komornih sestavih: v duu s klavirjem, triu s klarinetom, duu z violončelom, godalnem kvartetu in triu, klavirskem triu in kvartetu.
Izobraževala se je na tečaju ENFAP za orkestrske mojstre v Tržiču in se predala orkestrskemu koncertiranju v različnih orkestrih Furlanije Julijske Krajine (Simfonični orkester FJK, Komorni orkester FJK, Orkester Goriške glasbene fundacije, Orkester Karmelos, Orkester Arsatelier, Opera Giocosa, Fil(m)armonica, Orkester Schippers).
Leta 2005 je z odliko in pohvalo diplomirala na Filozofski fakulteti Tržaške univerze z diplomsko nalogo »Adorno in komorna glasba«.
Od leta 2015 je kot pedagoginja in instrumentalistka vpisana v razvidu samozaposlenih v kulturi in ustanovila svojo šolo za violino v Brdih. S svojimi učenci je ustanovila Briški godalni orkester, v katerem vabi učence godal iz širše okolice.
Od l. 2016 sodeluje kot učiteljica violine z glasbeno akademijo »Mesto Palmanova«, prikaterem razvija metodo poučevanja skupinam otrok po modelu »El Sistema«.
Od septembra 2018 je delno zaposlena na Glasbeni šoli Nova Gorica.

Mentorica: APOLONIA VIDIC (violončelo)
Apolonia Vidic je svoje šolanje začela kot učenka na Glasbeni šoli Koper. Že kot petletna deklica je staršem izrazila željo, da bi bila učiteljica violončela, zato je po končani srednji šoli z velikim veseljem poučevala na Glasbeni šoli Koper, kar jo je še bolj vzpodbudilo za študij violončela. Poučevala je že na več poletnih šolah Godalko na obali, na Goriškem pa je poučevala violončelo na Glasbeni šoli Nova Gorica. Že od malih nog ima veliko izkušenj s komorno glasbo, s kvartetom so osvojili zlata priznanja na tekmovanjih, nagrado za najobetavnejšo komorno skupino in prejeli nagrado Zlati violinski ključ. Sodelovala je v veliko orkestrih in klasičnih komornih sestavih, poleg tega pa z godalnim triom Spring art preigrava širši spekter glasbe (filmska, plesna, zabavna…). Je članica rock/metal skupine Laurylin, s katerimi je posnela album Eau de Toluen, nastopila pa je tudi na festivalu Melodije morja in sonca 2018. Trenutno zaključuje študij violončela v razredu prof. Pietra Serafina na tržaškem konzervatoriju, preko katerega se je izobraževala na različnih masterclassih (prof. Marko Miletić, prof. Eduardo Gonzales, prof. José Enrique Bouché, prof. Erkki Lahesmaa, prof. Dorina Laro…). Nastopila je v različnih mestih po Sloveniji in v tujini (Pordenone, Portogruaro, Monfalcone, Sacile, Siena, Leoben…).