Praznik glasbe, kaj je to?

MUZOFILSKI PRAZNIK GLASBE se odvija 21. junija, in se tako pridružuje priznani mednarodni iniciativi ‘Fête de la Musique’, ki poteka v več kot 100 državah in 400 mestih po celem svetu. Gre za enodnevni glasbeni dogodek, na katerem se na zunanjih prizoriščih v mestih in njihovih okolicah predstavijo tako ljubiteljski kot poklicni glasbeniki različnih žanrov. S tem praznikom obeležujemo pomen glasbe kot aktivnosti, sredstva komunikacije, sredstva mediacije, predvsem pa medija povezovanja raznolikosti in vedno vnovičnega odkrivanja novih zgodb in navdihov. Festival ‘Fête de la Musique’ se vsako leto odvija na dan poletnega solsticija, 21. junija, in že od prve edicije leta 1982 izpostavlja pomen raznolikost glasbene kulture za ohranitev in razvoj lokalnega, regionalnega in svetovnega kulturnega bogastva in tradicij.

Združenje Muzofil pripravlja tovrstni praznik na območju slovenske Istre, poleg v občini Piran, tudi v Izoli, Kopru in Ankaranu, pri čemer se povezuje z lokalnimi društvi in ustanovami. Še vedno ostajamo v tesnem partnerstvu s Slovenskim glasbeno-informacijskim centrom – SIGIC, ki praznik pripravlja v Ljubljani ter obenem prevzema povezovalno vlogo organizatorjev lokalnih Praznikov glasbe tudi v Mariboru, Novi Gorici in Murski Soboti ter drugod.

S tem dejanjem, organizacijo in izvedbo Praznika glasbe, Združenje Muzofil postavlja kraje slovenske Istre na svetovni zemljevid krajev, ki obeležujejo pomen glasbe in se pridružujejo tej mednarodni iniciativi.

‘Fête de la Musique’ je torej svetovni praznik glasbe; glasbe brez žanrskih omejitev, glasbe, ki je dostopna vsem in ki je v veselje tako glasbenikom kot občinstvu. Odvija se po naslednjih smernicah:

 • festival je namenjen živi glasbi, glasbenikom, raznolikim glasbenim žanrom,
  ljubiteljem in profesionalcem,
 • vsi koncerti/nastopi so brezplačni za poslušalce,
 • (so-)organizatorji se zavežejo k promociji žive glasbe in neprofitnemu delovanju,
 • festival je predvsem dogodek, ki se odvija na prostem, na ulici, v parkih, igriščih…,
 • v kolikor se koncerti odvijajo v zaprtem prostoru je do njih zagotovljen brezplačen
  dostop,
 • glasba se pojavi na neobičajnih prizoriščih, kot so muzeji, bolnišnice in drugi javni
  prostori.

Več informacij: www.praznikglasbe.si | http://fetedelamusique.fr/